You are here

7 egyszerű tipp, hogy ne balesettel induljon a motoros szezon!

Budapest, 2014. március 20. – Az idei év kedvez a motorosoknak, a korán érkezett jó időben sokan szállnak már most újra nyeregbe. A „bemelegítés” azonban járműnek és vezetőnek is elengedhetetlen, másképp könnyen komoly sérülés vagy jelentős anyagi kár is lehet a motorozás vége. Csak tavaly ezernél is több motorbaleset történt Magyarországon. Már néhány egyszerű tanács betartásával is sokat tehetünk azért, hogy az idei szezon ne sérüléssel, összetört kétkerekűvel induljon. Baj esetére megoldás lehet a speciálisan motorosoknak szóló assistance szolgáltatás. A Generali Csoporthoz tartozó Europ Assistance tavaly márciusban és áprilisban, csak Magyarországon 2000-nél is több esetben nyújtott segítséget autós illetve motoros ügyfeleinek.

Tavasszal általában megnövekszik a forgalom az utakon, ami nagyobb balesetveszéllyel is jár. A jó idővel a motorosok is visszatérnek a közlekedésbe, ám ekkorra sok autós „elszokik” a kétkerekű közlekedőktől, nem figyel oda kellőképpen, valamint a motorosok sem minden esetben tartják be a közlekedési szabályokat. Magyarországon folyamatos növekedést mutat a motorkerékpárok száma: 2013-ban már közel 160 000 nagymotor és robogó volt forgalomban. A statisztikák szerint 2013-ban 1333 olyan közúti baleset történt itthon, amelyben motorkerékpárosok is érintettek voltak, ami 2001-hez képest közel 37%-os növekedés. A motorosok 658 alkalommal szerepelnek a baleset okozójaként az elmúlt év adataiban, amely csaknem 33%-kal több mint tizenhárom évvel ezelőtt. A két keréken közlekedőket nem védi karosszéria és az autóknál megszokott biztonsági elemek, így az ő esetükben a baleseti kockázat kiemelten magas: egy uniós vizsgálat szerint 18-szor nagyobb a halálos baleset kockázata, mint az autósoknál. Sajnos idén is történt már több súlyos illetve végzetes kimenetelű motorbaleset: Bács-Kiskun megyében például egy fiatal rendőr vesztette életét március 15-én, Szombathelyen két motoros sérült meg egy balesetben ugyanezen hétvégén, illetve például a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság is arról adott hírt, hogy az elmúlt időszakban több motoros baleset is történt a megyében. Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni, hogy az elővigyázatosság és a megfelelő karbantartás kulcsfontosságú.

Europ_Assistance_AutoSOS_motoros_infografika_20140320

Az Europ Assistance szakemberei azt javasolják, hogy az első használat előtt mindenképpen ellenőrizzük a motort, még ha a tél előtt meg is tettük ezt. Az alábbi egyszerű tanácsok betartásával már sokat tehetünk a károk megelőzéséért:

 1. Mielőtt az első útra elindulnánk, vizsgáljuk át a kerekeket esetleges sérüléseket keresve, ellenőrizzük a nyomást, az abroncsok futófelületének állapotát: az abroncsok a sokszor még hideg, nyirkos aszfalton másképp viselkednek, az elkopott gumik pedig balesetveszélyesek.
 2. Ellenőrizzük az olajszintet, a fékek, a lámpák működését és az akkumulátor állapotát!
 3. Ha olyan hibát találunk, amelyet nem lehet egyszerűen javítani, forduljunk szakszervizhez, ne próbáljuk egyedül megjavítani!
 4. Minden úton viseljünk megfelelő, protektoros motorosruhát! Az indulás előtt ellenőrizzük a felszerelés, a védőruha, a bukósisak állapotát, megfelelő-e a méretük, kényelmesen tudunk-e mozogni bennük – a védőfelszerelés egy baleset, esés alkalmával életmentő lehet. (Egy amerikai kutatás szerint esésnél a sisak akár 70%-kal is csökkentheti az agykárosodás esélyét! Magyarországon egyébként kötelező a sisak viselése minden motorkerékpárral közlekedőnek. Itthon a WHO tavalyi felmérése szerint a viselési arány a korábbi évekhez hasonlóan 95%-os mind a vezetőknél, mind pedig az utasoknál.)
 5. Nem csak a járműnek, de a sofőrnek is ajánlott „bemelegítenie” az első motorozás előtt. Ne azonnal „élesben” kezdjünk, tegyünk rövidebb próbautakat kevésbé forgalmas utakon. Tudásunkat felfrissíthetjük vezetéstechnikai tréninggel, amely különösen hasznos, ha még kezdők vagyunk, vagy hosszú kihagyás után ülünk újra motorra. A rendőrség például az egész országban szervez ingyenes tréningeket.
 6. Közlekedés közben minden esetben tartsuk be a KRESZ szabályait, és az előírt sebességet ne lépjük túl!
 7. Akár külföldön, akár az országon belül indulunk hosszabb vagy rövidebb túrára, mindenképpen ajánlott biztosítást kötni, illetve nem árt, ha rendelkezünk assistance szolgáltatással is!
 8. Meghibásodás vagy baleset természetesen a legkörültekintőbb karbantartás és a közlekedési szabályok betartása mellett is előfordulhat bárkivel, így ezekre a helyzetekre is fel kell készülni. Ilyenkor a legfontosabb az azonnali szakértő segítség. Az Europ Assistance egyedülálló, motorosoknak szóló assistance szolgáltatása korlátlanul igénybe vehető az ország teljes területén. Probléma esetén a szolgálat csapata azonnal a helyszínre indul, és megkísérli a javítást. Amennyiben ez nem lehetséges, a legközelebbi szakszervizbe szállíttatja a járművet, és gondoskodik a javításról, tartja a kapcsolatot a tulajdonossal és a műhellyel. Az EA munkatársai szükség esetén akár 10 liter üzemanyagot is díjmentesen a helyszínre szállítanak az Üzemanyagfutár szolgáltatás keretében.

  Az AutoSOS Bázis csomag már kevesebb mint 700 Ft-os havidíjtól elérhető. Az AutoSOS segélyvonal a nap 24 órájában hívható, belföldről a 14 567-es, külföldről pedig a +36 1 458 44 80-as telefonszámon.

  További információ: http://www.europ-assistance.hu/hu/gepjarmu/autosos-bazis-motorra