You are here

Hírek

SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2013. március 28.

Közeleg a húsvét – veszélyek az utakon

Megnövekedett forgalom az utakon, figyelmetlen vagy éppen ittas vezetők – a húsvéthoz az ünnepi pillanatokon, a rokonokkal, barátokkal töltött időn, a finom ételeken, a locsolkodáson kívül sajnos minden évben a kisebb-nagyobb balesetekről szóló híradások is hozzátartoznak. A szerencsétlenül járt autósok és motorosok a közelgő hosszú hétvégén is a nap 24 órájában számíthatnak a Generali csoporthoz tartozó Europ Assistance gyors és profi segítségnyújtására itthon és akár külföldön is.

A húsvéti ünnepek alatt jellemzően sokan kelnek útra, főképp rokonlátogatás vagy egy pár napos kikapcsolódás céljából, ilyenkor gyakran az esetleg kevésbé tapasztalt sofőrök is volán mögé ülnek. A fokozott rendőri ellenőrzés és a büntetések ellenére – különösen húsvét hétfőn – sok vezető alkohol fogyasztása után is autóba ül, az ünnepek alatt sajnos ezért is sok a baleset évről-évre. A KSH adatai szerint a tavalyi év a tavaszi hónapjaiban több mint 3500 személyi sérüléssel járó baleset történt, ebből több mint 400-at ittas személy okozott. Nem lehet elégszer hangsúlyozni tehát az elővigyázatosság, illetve az útviszonyoknak megfelelő vezetési stílus megválasztásának fontosságát. Ráadásul a testi épség veszélyeztetése mellett a járművekben is komoly károk keletkezhetek, akár a vezető önhibáján kívül is. Mindez különösen a jelenlegi időjárási körülmények között különösen nagy problémát jelenthet, az alkoholos befolyásoltság esetében pedig mindenképpen tanácsos sofőrszolgálatot vagy a közösségi közlekedést igénybe venniük az autósoknak is.

Az idei tavaszt eddig a szélsőséges időjárás és útviszonyok jellemzik, a nyárias napsütéstől az elmúlt hetek komoly havazásáig. Abban az esetben, ha például egy meghibásodás miatt szerelőre, alkatrészre, vontatóra, esetleg csereautóra van szükség, vagy szállást kell találni a helyszínről továbbutazásig, a Generali csoporthoz tartozó Europ Assistance munkatársai a szerződtetett, ellenőrzött szolgáltatói hálózat segítségével azonnal megszervezik a segítségnyújtást. Idén márciusban egyébként – a szokásos trendeket jelentősen meghaladva – összesen 11.638 bejövő hívást kezeltek a cég hazai munkatársai, melynek jelentős része a havazás miatt elakadt autókhoz volt köthető. A március 15-i hétvége alkalmával továbbá sokaknak jelentett problémát az is, hogy a tervezettnél jóval hosszabb ideig tartó úton elfogyott az üzemanyaguk. Az Europ Assistance új, AutoSOS (www.autosos.hu) szolgáltatása már erre is megoldást kínál, hiszen akár 10 liter benzint is kiszállítanak a pórul járt autósnak ebben az esetben.

Az Europ Assistance-nál a 2012-es húsvéti időszakban több mint 2000 káresetet jelentettek be az ügyfelek, ezek legnagyobb része, közel 1600 Magyarországon történt, de természetesen az assistance szolgáltatás külföldről is igénybe vehető, így a hosszabb útra induló sofőrök is biztonságban érezhetik magukat. A legtöbb eset a Europ Assistance adatai szerint a környező országokhoz (Románia, Szerbia, Horvátország és Ausztria) köthető, de a szomszédos országokon kívül, Európa majd minden országában segítettek a cég kollégái a  bajba jutott autósoknak.

„Egyik ügyfelünk tavaly húsvétkor németországi munkahelyéről tartott hazafelé, hogy a családjával együtt ünnepelhesse három éves kislánya születésnapját. Sajnos Sopron környékén egy „húsvéti hangulatba” került motoros kivágott elé, és bár ügyfelünknek az utolsó pillanatban sikerült elrántania a kormányt, melynek köszönhetően személyi sérülés nem történt, az autója annyira megrongálódott, hogy nem tudta folytatni az utat. Szerencsére kötött AutoSOS biztosítást, így munkatársaink rövid időn belül a helyszínre érkeztek, elszállították a gépkocsit a közeli szervizbe és csereautót biztosítottak számára, így biztonságosan hazaérhetett családjához” – mesélt el egy szerencsésen végződött tavalyi káresetet Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország ügyvezető igazgatója.

Ha már megtörtént a baj, fontos a gyors és hatékony, professzionális segítség: a Generali csoporthoz tartozó Europ Assistance Magyarország 14 567-es telefonszámon hívható ügyfélszolgálata természetesen a hosszú hétvégén is készenlétben áll majd, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a helyszínen segíthessenek a gépkocsivezetőknek és motorosoknak, szinte bármilyen probléma esetén. Az AutoSOS szolgáltatás egyébként kevesebb mint havi 700 Ft-ért is megrendelhető már, és egy éven belül szükség esetén többször is a gépjárművezető segítségére sietnek cég munkatársai ezért a díjért.